Brand info: Balenciaga

Balenciaga is een Spaans modehuis dat in 1919 werd opgericht door Cristóbal Balenciaga. In 1919 opende hij zijn eerste boetiek in San Sebastiaan. Al snel volgden er ook afdelingen in Madrid en Barcelona. Zijn ontwerpen werden onder andere gedragen door de Spaanse Koninklijke familie en andere aristocraten. De Spaanse burgeroorlog dwong Balenciaga zijn deuren te sluiten, waarna hij vertrok naar Parijs van waaruit Balenciaga tot op de dag van vandaag opereert.

Start in Parijs

In augustus 1937 opende Balenciaga zijn modehuis aan de Avenue George V in Parijs. De nadruk lag destijds vooral op couture en zijn eerste show was hevig beïnvloed door de Spaanse renaissance. Zijn ontwerpen waren direct een succes. Binnen twee jaar na de eerste show werd hij in de pers een revolutionair genoemd en zijn ontwerpen waren zeer gewild. Carmel Snow, de hoofdredacteur van Harper’s Bazaar was al vroeg een fan van zijn ontwerpen.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog riskeerde mensen hun leven door in Europa te reizen om Balenciaga’s kleding met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Gedurende deze periode was Balenciaga vooral bekend door de “vierkanten jas” en zijn ontwerpen met zwart kant op licht roze stof.

Post WOII

Het was echter pas in de naoorlogse jaren dat de vindingrijkheid en originaliteit van Balenciaga echt in het licht kwam. Zijn lijnen waren meer lineair en glad in tegenstelling tot de zandloper vorm gepopulariseerd door Christan Dior’s “New Look“. In 1951 transformeerde hij het silhouet door de schouders breder te maken en de taille te verwijderen. In 1955 ontwierp Balenciaga de tuniekjurk, die later veranderde in de chemise jurk van 1985. In 1959 culmineerde zijn werk in de Empire lijn met hoge taille jurken en kimono gevormde jassen. De manier waarop Balenciage met de taille speelde, heeft ertoe geleid dat mensen zeggen dat Balenciaga een nieuwe silhouet voor vrouwen heeft uitgevonden.

De 60s

In de jaren 60 werd Balenciaga vooral bekend door het innovatieve gebruik van stoffen. Er werden veel zware stoffen gebruikt, gedetailleerde borduursels en gewaagde materialen. In 1960 ontwierp hij de trouwjurk voor de Belgische Koningin Fabiola. Ook Jackie Kennedy kocht Balenciaga’s kleding tegen de zin van John F. Kennedy die bang was voor de impressie die dit maakte op het Amerikaanse volk. In alle discretie werden haar aankopen uiteindelijk maar betaald door haar schoonvader Joseph Kennedy.
In 1968 sloot Cristóbal Balenciaga zijn modehuis. Vier jaar later overleed hij.

Balenciaga nu

In 1986 verkreeg Jacques Bogart S.A. de rechten over Balenciaga en startte een ready-to-wear lijn genaamd “Le Dix”. De eerste collectie werd ontworpen door Michel Goma en het daarop volgende jaar. Na hem stonden de Nederlander Josephus Thimister, Nicolas Ghesquière en Alexander Wang aan het roer. In oktober 2015 werd Vetement’s Demna Gvasalia aangesteld als creatief directeur.